יום שני, 29 בנובמבר 2010

Web top בשימוש בתי הספר


השנה הוכנס לבית הספר בו אני מלמדת מערכת ה- Webtop.
Webtop הוא שולחן עבודה לכל דבר; הוא נראה, מתופעל ועובד בדיוק כמו שולחן העבודה במחשב האישי של כל אחד.
Webtop מאפשר שימוש פשוט, יעיל ומהנה עבור מורים, תלמידים והוריהם. בווב ניתן למצוא תכונות בסיסיות כגון ניהול קבצים, אפליקציות חכמות והתאמה ויזואלית-אישית, ה Webtop- מאחזר מידע מהסמארט סקול, מערכת שבה אנו המורות מזינות : ציונים, אירועי משמעת, שינויי מערכת, לוח מבחנים ועוד.
אחד היתרונות של ה-web זה שהוא מספק למורים תשתית יציבה, מתקדמת ומקיפה לניהול וביצוע תהליכים פדגוגיים, לרבות מערכת מסרים לתקשורת גם מעבר לשעות הלימודים, שיתוף מסמכים וחומר לימודי, קבלת והגשת משימות.
כמו כן, העברת אחריות הלמידה על התלמיד נעשית דרך ה- web. בכל שבוע אני ממנה תלמיד שיזין את שיעורי הבית בפורום הכיתתי. בכך המורה בעצם מעביר את אחריות הלמידה אל התלמיד. מחובתו של כל תלמיד לבדוק בווב את שיעורי הבית של אותו היום. כבר לא ניתן לשמוע את התירוץ מצד התלמידים או ההורים: "הילד לא כתב כלום ביומן, איך את רוצה שהוא יכין את שיעורי הבית?"
יתרון נוסף הוא הדיון בפורום על נושאים שאין זמן לעבור עליהם בכיתה והעברת מסרים, תזכורות דרך ההודעות לכלל הכיתה.
הווב הוא כלי יעיל ונוח יחסית לתלמידים וכן למורים. אבל....
על מנת שהוא יהיה יעיל ישנו צורך מצד המורים לעדכן מידי יום את הנעשה בכיתה לגבי כל תלמיד. אני שומעת לא פעם מצד המורות בבית הספר שמאז שהמערכת נכנסה לבית הספר, במקום להקל על המורים זה רק מקשה כי פתאום הכול חשוף ואז ההורה רוצה לדעת יותר ויותר על מה שהילד/ה שלו עושים בבית הספר. הדבר מצריך מהמורים שקעה רבה יותר.

יום שבת, 20 בנובמבר 2010

מידענות, חיפוש מידע באינטרנט והשימושים הנעשים בו


חשיבותה של המידענות בעידן טכנולוגיות המידע והתקשורת הולכת וגדלה, בעיקר משום שלושה מאפיינים של עידן המידע:
- כמות המידע - התפתחות התקשוב בעשור האחרון הביאה לגידול אדיר, מהיר ובלתי פוסק של מאגרי המידע, המופצים בעולם באמצעים רבים ושונים.
- זמינות - אמצעי התקשורת האלקטרונית מעבירים את המידע במהירות עצומה לכל קצווי תבל והופכות את המידע לזמין מאד. כל אחד יכול לגשת לכמויות אדירות של מידע בכל עת ומכל מקום.
העדר מערכת בקרה וסינון - המידע, מאגריו וערוצי העברתו, פתוחים ופרוצים לכל. המידע לא תמיד מבוקר, לעיתים אינו אמין ולפעמים אף פוגע ומזיק.
http://www.edu-negev.gov.il/tapuz/motp/search/meidaanut53.doc

כדי שניתן יהיה לנצל את המידע בצורה מיטבית וראויה ולהפיק ממנו תועלת, יש צורך בכלים, במיומנויות וביכולות המאפשרות לברור את הטוב והנחוץ מתוך הים הגדול, להישמר מן המטעה והמזיק, ולהשתמש במידע, ביעילות ובתבונה.

חשוב מאוד להעביר את הסטנדרטים במידענות לתלמידים בכיתה. למרות שזה מאוד קשה , גם אנחנו המורים עדיין לא יודעים בדיוק איפה נעצר הגבול.
אחד משימושים שניתן לעשות עם האינטרנט הוא כמובן הכנת עבודות ושיעורי בית.

בספרות ובמדיה מתוארים התלמידים של היום כמשתמשים נלהבים של האינטרנט לצרכי בית הספר. למשל, ויינברג ומרטין ( Wineburg & Martin, 2004) שחקרו תלמידי היסטוריה אמריקאים בבית הספר היסודי, כתבו:
"שאל ילד איך מאייתים את המילה ספריה והוא יאיית לך ארבע אותיות: ג- ו-ג-ל.
רשימת המקצועות שהתלמידים ציינו שעשו לגביהם שימוש באינטרנט בדרך כלל הייתה של מקצוע או שניים, לרוב מקצועות הומאניים כמו היסטוריה וספרות. כמובן שזה לא מפתיע, גם אנחנו המורים מעודדים עושים שימוש רב יותר בתכנים ההומאניים למטרות למידה אישית וכן בכיתה. תיאור התלמידים את אופן העבודה שלהם עם האינטרנט מראה כי תלמידים ניגשים לאינטרנט למטרה אחת: להשיג אינפורמציה, או בלשונם, "חומר" אותו הם לרוב "מסכמים".
נמצא כי תלמידים נמנעים מהשימוש באינטרנט במקרים מסוימים, לא משום שהם מייחסים
איכות ירודה לתכניו, אלא משום שהם שואפים, בשם הציון הגבוה, לשחזר את קולו של המורה,
ולמטרה זו שימוש באינטרנט(או בספר)מפריע.
בעידן בו בוגר המחר נדרש לחשיבה מקורית "מחוץ לקופסא" ממצאים אלו מדאיגים.
http://telem-pub.openu.ac.il/users/chais/2010/after_noon/4_2.pdf

יום ראשון, 14 בנובמבר 2010

ניהול תוכן דיגיטלי


במסגרת הקורס "שיטות וכלי חיפוש מתקדמים" , התבקשנו לבחור מושג כלשהו מעולם התקשוב . אני בחרתי במושג: ניהול תוכן דיגיטלי, שהוא מתקשר לעבודה שלי בכיתה עם התלמידים.


ניהול תוכן הינו שילוב של תהליכי עריכה ואמצעים טכנולוגיים, אשר תומכים במשולב באינפורמציה דיגיטלית. נהוג לכנות את מכלל האלמנטים המרכיבים את האינפורמציה במדיה הדיגיטלית תוכן. על מנת לעבד את האלמנטים הללו ליחידה תקשורתית אחת בתוך המדיה הדיגיטלית דרוש ניהול תוכן. http://www.intertext.co.il/ViewArticle.aspx?id=3
בשלב הראשון נוצר המידע, ובשלב האחרון מופרש המידע מהמערכת לאחר שהתיישן או שאיננו רלוונטי יותר, מכל שיקול שהוא. את שלבי הביניים חוזרים ומפעילים (בעלי התפקידים) על התוכן על פי הצורך.


דוגמאות קלאסיות למערכות ניהול תוכן הן מערכת ויקיפדיה, מערכות לניהול תכנים של אתרי אינטרנט, ומערכות טיפול בידיעות עיתונאיות. (ויקיפדיה) גם בבלוג ניהול התוכן הוא הכרחי.


ואיך כל זה מתקשר לחינוך? דוח של Becta שבחן את השפעת שילוב הטכנולוגיה במערכת החינוך בבריטניה, 2007 מצא כי הקמת "כיתות חכמות" ושילוב תוכן דיגיטלי בהוראה ובלמידה מעלים את המוטיבציה של המורים והתלמידים ,משפרים את איכות ההוראה ומקדמים את הישגי התלמידים .
משמע, לא מספיק רק מחשב בכיתה, אלא ניהול נכון של המורה בתוכן הדיגיטלי ושימושו היעיל בכיתה.

יום שבת, 6 בנובמבר 2010

החוג למדעי האפליקציה - נשמע אמיתי?

שלום לקוראי,

בעודי גולשת באינטרנט להנאתי, תפסה את עיני הכתבה הבאה "החוג למדעי האפליקציה".

אכן כותרת משעשעת שבהחלט שווה להציץ בתוכנה.

ואני מצטטת מתוך הכתבה ב"וואלה" "רק לפני מספר שנים כלי העזר העיקריים של הסטודנט היו דפדפת ועט. כאשר הוא ישב בשיעור משעמם הוא אולי קרא בגניבה עיתון או סימס משהו למישהו כדי להעביר את הזמן. אבל המהפכה הטכנולוגית לא פסחה על האקדמיה, וכיום ניתן להיות סטודנט ממוחשב לחלוטין. הנטבוקים הפכו למחברת החדשה, ומאפשרים לסכם בשיעורים ישירות לתוך קובץ, לצד גלישה חסרת תכלית ברגעים המשעממים. הסמארטפונים, מצידם, הם לא רק כלי תקשורת של טלפון ו-SMS אלא גם מחשב קטן, עליו אפשר להתקין אפליקציות שיכולות להקל על היום-יום הסטודנטיאלי". לכתבה המלאה.

האפליקציה שמצאתי שהכי שימושית לי היא my Homework (לאייפון).


זוהי אפליקציה פשוטה שנועדה לסדר את מטלות הלימודים השונות ולפקח על ביצוען. יש מבחן בעוד יומיים? צריך להגיש סמינריון בשבוע הבא? מטלת סוף הסמסטר מתקרבת? צריך לכתוב בבלוג? יש להכין את המטלה בוויקי?myHomework יסדר את כל אלו בלוח הזמנים שלו, יקצה להם צבעים שונים עבור מעקב קל וישלח תזכורות כאשר צריך.

כמי שעובדת במשרה מלאה וכן לומדת במשרה מלאה, הרעיון אכן יעיל. כמו כן, אני מאוד אוהבת להתעדכן באפליקציות חדשות שיוצאות לשוק, אני משתדלת להתעדכן לפני שהתלמידים שלי מתעדכנים. אמנם נכון לעכשיו המדיניות היא שאין להביא סלולרי לביה"ס ולכן גם האפליקציות פונות בעיקר לסטודנטים ופחות לתלמידים.

נראה לי שאני אאמץ את האפליקציה הזו, זה ממש יסדר לי את הראש מבחינת כל המטלות
שיש לי להגיש הסמסטר הזו במכללה.
אבל רגע... אני צריכה לקנות קודם אייפון, לא?

יום שלישי, 2 בנובמבר 2010

רואים את האופק...



שלום לקוראיי, ביום רביעי שעבר התחלתי את הסמסטר האחרון לסיום התואר.
מצד אחד יש בי הרבה מאוד שמחה ומצד שני, אני חושבת לעצמי...
מה יהיה אח"כ, אילו השתלמויות אקח בהמשך על מנת להישאר באותה רמה בה אני נמצאת היום.
סל ההשתלמויות כיום , לצערי , לא ממש יענה על ציפיותיי לאחר סיום התואר.
אני מאוד מקווה שבהמשך , "המרכז ללימודים אקדמיים" יציע לסטודנטים לחינוך גם השתלמויות שיהיו מוכרות.

בכל אופן, היום הראשון של תחילת הסמסטר היה מאוד עמוס. הסמסטר הזה, אני וכמובן חבריי למסלול נדרש להרבה מאוד.
הקורס שהכי מסקרן אותי הוא "שיטות וכלי חיפש מתקדמים". המרצה, ד"ר הסגל אלון מעביר את התכנים של השיעור בצורה יוצאת דופן, עם הרבה הומור ושיתוף פעולה עם שאר הסטודנטים.

זהו לבינתיים,

גם בסמסטר זה, כמו בשאר הסמסטרים , אני מאחלת לכולכם סמסטר פורה ומעניין.
שלכם,
הילה